Нещо за ползите от гледането на слънцето /SUNGASING/

В днешно време знанието за това как да се зареждаме осъзнато с енергията на слънцето, е много оскъдна, затова с благодарност споделяме опита на такива хора като Хира Ратан Манек, които ни припомнят за способността на слънцето да ни лекува и зарежда с енергия. Индиецът е посветил живота си на каузата да разпространява знанието за захранване със слънчева енергия. Самият той се е подложил на редица медицински изследвания, с които доказва на науката полезността от захранването със слънчева енергия за човека.

Самото гледане на Слънцето съществува още откакто свят светува. Няма нищо по естествено от това, хората да се зареждат със слънчева светлина. За да се развиваме успешно като хора, ние имаме нужда от светлина.  Ние сме част от природата и се влияем от едни и същи източници на енергия. Наблюдавайки природата виждаме как всичко в нея се е устремило към светлината на слънцето. Същото е и с хората. За да се развива успешно човек, той има нужда от светлина. Без нея много трудно се върви по пътя.
В миналото хората са имали много по-голяма способност да се захранват със слънчева светлина, защото и връзката им с природата е била много по-силна. Колкото повече човек губи връзката с природата, толкова и способността да усвоява слънчевата светлина отслабва.
Хората са свързани със Слънцето на енергийно ниво. Колкото повече човек обича Слънцето и подхожда с благодарност към него, толкова по-силна връзка изгражда с него и така слънчевата енергия достигадо негос още по-голяма сила
В миналото хората са се трудили предимно под открито небе, къпейки сецелодневно в слънчеви лъчи. Докато сега хората са предимно затворени през по-голямата част от деня, когато слънцето грее на небосвода и ни дарява със своята светлина. Това затваряне и изолиране от слънчевите лъчи оказва негативно влияние върху нас, защото ни лишава от силата и мъдростта на слънцето, без която ние не можем да се развиваме пълноценно.
Очите на човека са най-чувствителната външна част от него. Те са свързани с хипофизната жлеза, а тя от своя страна е свързана с епифизата, която е свързана с цялата ендокринна система. Това означава, че ако приемаме слънчева енергия директно през очите си, тя ще достигне до всички наши енергийни центрове и от там до цялото ни физическо тяло и енергийните ни тела. Очите имат способността да усвояват в пъти по-голямо количество енергия отколкото кожата ни. Нека не забравяме, че материята представлява сгъстена светлина, изградена от избухването на слънца. Поглеждайки към слънцето ние сме в състояние да си набавим такъв вид енергия, от която имаме истински нужда.
Здравето на физическите ни тела - транспортно средство за душите в земно превъплъщение, дължим на слънцето. То е в състояние да излъчи към нас всичко, от което имаме нужда, стига да сме в състояние да го усвоим. Умението да се захранваме съзнателно със слънчева светлина е забравено, с цел душите да се потопят в дълбините на материята. Но дошло е време, в което това умение отново се възражда и хората ще бъдат като соларни панели, захранвайки себе си със слънчева енергия. Човек може да живее само на слънчева светлина и вода, но умението е нужно да бъде събудено. Това отнема много време на тялото, за да се приспособи към новия начин на захранване с енергия, затова нека не очакваме това да се случи като с магическа пръчка. Това дори не е самоцел, защото ползите от  захранването със слънчева енергия са далеч по-значими.

В процеса на практикуване Манек е създал схема на гледане, която е възможно най-опростена и безопасна, като предразполага очите постепенно да се настроят към по-продължителното съзерцаване на слънчевия диск. Очният нерв отговаря за това до каква степен окото ни може да издържи на пряка слънчева светлина. Когато той е отслабен, очите ни са по-лениви и не издържат по-силен интензитет на слънчева светлина, но когато той бъде заздравен, очите стават много по-издръжливи.

Хира Ратан Манек препоръчва да се гледа слънцето в диапазона до един час след изгрев и един час преди залез. Тогава слънчевите лъчи са най-слаби и очите ни постепенно могат да се настроят към тях. Когато сме в самото начало на своята практика, той ни съветва да гледаме слънцето непосредствено след изгрев и непосредствено преди залез, докато очите ни свикнат със слънчевата светлина. Той препоръчва да се започне с десет секунди гледане, като след всяка практика да се увеличава с по още десет секунди, докато се стигнат четиридесет и пет минути.

Добре е по време на практиката да се вслушваме внимателно в сърцето и тялото си. Когато те ни дадат сигнали, че е нужно да спрем практикуването за деня, е най-добре го направим. Все по-чести стават слънчевите изригвания и когато има такива, яркостта на слънцето е по-силна. Затова е добре винаги да се вслушваме във вътрешния си глас, оставяйки го той да ни води. Когато очите се заздравят и не представлява проблем да съзерцаваме слънчевия диск, отново е препоръчително да не се прекалява със слънчевата енергия, за да не се стигне до дискомфорт и невъзможност да се усвои такова голямо количество слънчева енергия, което може да го доведе до изтощение. 

Когато наблюдаваме слънцето в безопасните часове от деня, е добре по възможност да сме стъпили боси върху майката Земя или ако това не е възможно, да визуализираме как се свързваме с нея на енергийно ниво. Сякаш пускаме енергийни корени през краката си чак до нейното ядро. Важно е това да се прави, защото слънчевата светлина ни зарежда с преобладаваща мъжка енергия, а за да възстановите баланса се нуждаем и от женски заряд, който може да получим, като се свържем със Земята.

Когато практикуваме гледане на слънцето, е добре в началото да изказваме с чисто сърце и душа намерение, за какво искате слънчевата енергия да ни помогне. Ако е трудно сами да формулираме, може да се използва следната молитва/намерение:

“Слънце, моля те от сърце и душа да споделиш с мен своята сила, мъдрост и любов. Нека те потекат към енергийните ми центрова и ги освободи от всичко старо и ненужно, помагайки им да се прочистят, хармонизират и балансират, така, че да постигна съвършена хармония и баланс между дух, душа и тяло.

Моля те, облей ме от главата до петите с твоята енергия любов и нека тя трансформира всичко негативно в мен и около мен в чиста безусловна любов. Зареди енергийните ми депа с живителна енергия и образувай в кръвоносната ми система всички химични елементи, от които тялото ми се нуждае.

Нека всяка една моя фибра, всяка една моя клетка възприеме твоята любов и светлина, и нека те да засияят с твоята сила-любов, която излъчваш към всички нас. Нека твоята любов ми помогне да бъда слънчев човек, огряващ всички души, до които се докосвам в ежедневието ми.

Благодаря ти Слънце, че правиш живота на Земята възможен и ни даряваш със своята Любов, дори тогава, когато ние не я оценяваме. Благодаря ти от сърце и душа! Амин”

По време на практика има шест важни точки, които е нужно да спазвате, за да съхраните своето зрение:

1) Винаги гледаме слънцето в безопасните часове, а именно до един час след изгрев и до един час преди залез слънце.

2) При напрежение и трудност да държим очите си отворени, докато гледаме слънцето е нужно да прекратим практиката за момента или за деня. Доверяваме се на вътрешното си чувство!

3) Никога не гледаме директно в слънцето, докато носим очила, защото те действат като лупа, която може да наруши зрението ни.

4) Докато гледаме слънцето се стараем в периферното ни зрение да няма много движещи се предмети, защото това разфокусира погледа ни. Така очният нерв се претоварва.

5) Докато гледаме слънцето не поглеждаме в страни, което също  много натоварва очния нерв.

6) След като спрем да гледаме слънцето, затваряме очи и наблюдавайте неговото отражение при затворени клепачи колкото е възможно по-дълго време. Така по-лесно се приспособяваме към слабата светлина около нас. След практиката зениците са много чувствителни и е възможно да почувстваме напрежение или да виждате размазано, докато зениците ни не свикнат с по-слабата светлина.

В живота ние всички се стремим да бъдем щастливи и жизнерадостни. Когато съдбата ни срещне с един щастлив човек, усмивката от лицето му не слиза, независимо от това на какво го подлага животът. Той е жизнерадостен и щастлив, той е слънчев човек, той сякаш вижда с други очи трудностите в живота и това му помага да ги преодолява с лекота. Да бъдем слънчеви хора е най-лесно, когато се свържем със Слънцето. Можем да получаваме енергията на Слънцето и чрез слънчева вода, и чрез кожата си и чрез медитация със Слънцето. Нека бъдем разумни в практиката и съзерцаваме слънчевия диск в безопасните часове.

Когато на небосвода слънцето е закрито от облаци, тогава можем да затворим очи и да извикаме образа на слънцето в съзнанието си. Представяче си слънчевия диск в тъмното пространство пред очите ни. Задържаме вниманието си концентрирано върху този образ и по този начин на енергийно ниво ще се свържем с него. Това упражнение ще ни захрани с енергия, ще засили концентрацията ни и умението да управляваме енергията. Един ден това тъмно пространство ще се обагри в цветове и ще започнем да виждаме слънцето с вътрешното си зрение. Това е най-добрият начин за захранване със слънчева енергия. По този начин ще сме способни само за няколко минутки да изпълним енергийните си депа с енергия.

Нека лъч любов изпратим към слънцето с благодарност за помощта, която ни оказва то в нашето развитие. Нека помним, че колкото повече любов към слънцето изпращаме, толкова по-силна връзка изграждаме с него като се отваряме за помощта му. Нека бъдем слънчеви хора. Време е!

/
template joomla by JoomSpirit