Село Горско Косово е малко селце в непосредствена близост до язовир Александър Стамболийски с великолепна дива природа. Географски се намира на 18 км. от главния път София Варна /отбивка за Добромирка/, на 50 км. от Велико Търново, на 35 км. от Севлиево, на 18 км. от Павликени, където има гара и на 12 км. от Сухиндол.

Еко селище „Радост” е място за хора, които ценят здравето си във всеки един смисъл на тази дума, като се грижат за него, в хармония с природата и животните. Това е място за хора, които се грижат един за друг така, както се грижат за себе си. Тук живеят хора, които имат здрав морал и ценности, които се уважават и зачитат, които осъзнават, че и Рая и Ада са тук, а къде ще живеем зависи от отношението ни един към друг, от добротата и отзивчивостта, които си предлагаме. Тук живеят хора, които щедро дават – време, енергия, идеи, труд, разбиране, мъдрост и любов и са отворени да получават щедрите дарове на Твореца, идващи по всеки възможен начин и чрез всеки гост.

Ние вярваме, че Пътят на хората, живеещи в 21-век е Пътят на НЕНАСИЛИЕТО затова не употребяваме алкохол, цигари и месо /което е насилие към себе си или към другите/. Стремим да живеем просто и в тясна връзка с Природата. Нашите радости и удоволствия са общуването с животните, разходки сред природата, езда, бране на билки и чай, йога, гимнастика, чисто хранене, приятна тиха музика и задушевни беседи, които подхранват сърцето с радост, а ума с мъдрост.

Вегетарианци сме и отглеждаме крава за задоволяване на потребностите ни от мляко, сирене и млечни продукти.

Закуската ни се състои от собственоръчно бран билков чай от билките в региона, собствен мед, хумус, който също си правим сами, овесени ядки с множество ядки, семена, кълнове изсушени плодове, разнообразие от маслини и сезонни плодове и зеленчуци собствено производство.

Обяд и вечеря: леща, боб, ориз със зеленчуци, елда, качамак, картофи в различни варианти /на фурна, яхния, гювеч и т.н../, спагети с доматен сос /собствено производство/ и много други зърнено-зеленчукови комбинации.

Вместо традиционното кафе обикновено пием ръж и леблебия с тръстикова захар, но за любителите на кафето винаги има такова на разположение.

Всеки ден месим хляб със собствено произведено зърно – микс от твърди сортове пшеница, ръж, царевично брашно и лимец.

Ползваме само шарлан /студено пресовано НЕРАФИНИРАНО слънчогледово масло/, като слънчогледа си произвеждаме сами, а маслобойната е на приятели от съседно село.

Стремим се да отглеждаме децата в екоселището в гореописаните принципи, стремеж към здравословно хранене с максимално намалени контакти с продуктите на външната Система. Затова молим гостите ни да не слагат на общата трапеза подчертано вредни „храни”, сред които считаме не само чипса, бонбоните, шоколадите, а и белия хляб с мая и брашно Тип 500.

По същата причина /здравословния начин на живот и стремеж към близост с природата/ се стремим да намалим до минимум ползването на електроника /телефони, таблети и компютри/. Особено молим родителите да държат този вид забавления за децата си в стаите си, а не в общите пространства.

Селото няма канализация и всяка къща си има собствена септична яма. Водата от нашата полива люцерната, която пък е храна за конете. По тази причина сме внимателни и осъзнати за количеството вода, което ползваме и с битовата химия също – мием големите съдове с пресята пепел от камините, която е и силен антисептик, ползваме бамбукова кърпа за миене на съдове или био-препарати. Автоматичните перални перат с ядки от сапунено дърво, което се опитваме да отгледаме и сами, но за сега купуваме. При къпане ползваме био-шампоани, био-сапуни или комбинация от пепел и сода за хляб или хума.

Еко селището разполага с три напълно реставрирани къщи.

Спалните за гости са:

две – двуместни;

четири – с едно двойно и едно единично легло за двойки с дете;

една - с едно двойно легло и две единични;

една - с едно двойно легло и три единични;

една - с пет единични легла и две двойни - обща спалня.

едно голямо помещение за 7-8 човека /тип индийски ашрам с ниски миндери/, в което се спи със спални чували вместо със спално бельо - голяма обща спалня, много удобна за деца или групи.

Има пет вътрешни бани и тоалетни, като водата се топли със слънчеви панели през лятото, от водната риза на камината през зимата и на ток в междинните сезони. Екоселището разполага с две съвременни, чисти външни тоалетни с тоалетни казанчета и тоалетни чинии. Има и една новопостроена външна компостна тоалетна.

Къщата разполага с просторна самостоятелна кухня и трапезария, както и голяма маса за хранене с пейки навън, под лозата.

Къщите в екоселището разполагат с всички удобства, включително постоянно топла вода, автоматична пералня във всяка от тях, парно на водна риза от камините и WI-FI. Четири от тях се намират в един общ двор от осем декара, с много цветя, дървета и пейки, като две са напълно реновирани. Отпред има голяма детска площадка с люлки, катерушки и други детски забавления.

Селището разполага с още една къща с декар и половина двор в центъра на селото, неремонтирана, готова да бъде предоставена на хора /двойка или семейство/, които искат да останат тук за по-дълъг период или за постоянно.

Разполагаме със собствено кану за четири човека, двойка каяк и единичен каяк за тези, които обичат контакта с водата и гребане – както за забавление така и за добра физическа форма.

В селото има добре снабден магазин за хранителни стоки, както и снек-бар, в който се предлагат риба и рибена чорба.

Разполагаме с работещ стан, на който има изтъкани множество неща, грънчарско колело за изработване на глинени съдове, струг за дърво, на който изработваме дървени лъжици, купички и много други неща от дърво, както и комплект длета за дърворезба.

За любителите на ездата – разполагаме с два коня за уроци по езда, а за тези, които просто искат да се поразходят на кон сред природата – приятни еко пътеки с красиви гледки към язовира и великолепната природа около него.

Мястото е много подходящо за образователни или йога семинари, както и всякакъв вид курсове. Старите плевни са напълно реновирани в две светли и просторни зали, изградени от естествени материали – зидан камък, кални тухли, правени на ръка и дърво. Капацитета на залата за семинари е 40 човека, а на залата за йога около 20 човека.

Работният ден в селището започва в 7.00 ч. сутринта, а веселата част приключва в 22 ч. вечер. Времето за почивка е от 14 ч. до 16 ч. и от 22 ч. до 6.30 ч, през което време съблюдаваме пълна тишина.

За контакти: Христо Райков - 0878 740 290 и

Жанет Орфану 0878 741 292 и 0883 252 002

/
template joomla by JoomSpirit